İçerik:
Sanal evren olarak bilinen Metaverse terimi, “meta” ile “universe” kelimesinin birleşimiyle türeyen bir terimdir. Metaverse, insanları gerçek dünyadan bir süreliğine koparıp sanal dünyaya götüren ve son zamanlarda oldukça popüler hale gelen bir uygulama olarak öne çıkıyor. Bu uygulama sayesinde insanlar girdikleri sanal dünyada yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar. Gündelik yaşamda yapılan alışveriş yapmak, arkadaşlarla buluşmak, sohbet etmek, oyun oynamak gibi birçok eylem sanal dünyada da yapılabiliyor. Metaverse önceden sadece bir terim olsa da şimdilerde birçok oyunda kullanılan bir teknik haline geldi. Film izlerken ve oyun oynarken kullanılan sanal gerçeklik gözlükleri ile oyunlar ve filmler daha keyifli hale getirilebiliyor.
Metaverse Oyunları Hangileridir?
Popüler olan Metaverse oyunları şöyle sıralanabilir;
- Bloktopia oyununda 21 katlı sanal bir yapı öne çıkıyor. Oyunda öne çıkan gökdelenin yanı sıra oyuncular ev kiralayıp satabiliyorlar.
- Alien Worlds oyunu, ücretsiz bir oyun olduğu için en sık tercih edilen oyunlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu oyunda madencilik yöntemi bulunuyor ve oyuncular madencilikle token kazanabiliyorlar.
- The Sandbox oyununda oyuncular kum ve su gibi kaynaklarla küçük bir toprağın üstünde ev yapabiliyor. Zamanla büyüyen ve gelişen toprak sayesinde yapılan ev kiralanabiliyor ve satılabiliyor.
- MyNeighborAlice, oyunculara sanal adalarda kendi çiftliklerini oluşturma imkânı sunuyor. Aynı zamanda oyundaki diğer oyuncularla sohbet etme ve dekorasyon ürünleri satın alma seçeneği bulunuyor.
- Decentraland oyunu, kapsamlı oyunlardan biri olarak öne çıkıyor. Oyuncular oyun içinde aradıkları birçok unsuru kolayca bulabiliyor ve kendi dünyasını yaratıyor.
- Axie Infinity oyunu, oyna kazan mantığına dayalı bir oyundur. Oyunculara bir yandan gündelik işleri yapıp diğer yandan para kazanma imkânı sunuyor. Oyuncu sayısının fazla olması dolayısıyla sadece bir oyun değil iş platformu ve sosyal ağ olarak da kullanılıyor.
Metaverse Nasıl Kullanılır?
Metaverse kullanımı uygulamanın nerede kullanıldığına bağlı olarak değişebiliyor. Oyunlarda kullanılan bu yöntem sanal yatırımcılar için de oldukça önemseniyor. Metaverse uygulamasını oynadığınız oyundan daha çok zevk almanın yanı sıra sanal yatırım için de kullanabilirsiniz. Çoğunlukla sanal yatırım için kullanılan uygulamada ilk yapılması gereken dijital bir cüzdan oluşturmak oluyor. Daha sonra sanal araziler araştırılıyor. Bulunan herhangi bir arsayı satın almak için sanal para birimi olan kripto kullanılıyor. Arsayı satan satıcıya fiyat teklifi de verilebiliyor. Metaverse, akıllı cihazlarda ve bilgisayarlarda rahatlıkla kullanılabiliyor.
Metaverse Zararları Neler?
Metaverse zararları ile ilgili çeşitli anketler ve araştırmalar yapılıyor. Şimdilerde merakla ve ilgiyle araştırılan Metaverse uygulaması, kullanıcıları cezbetse de yapılan araştırmalara göre birçok zararı bulunuyor. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede en çok kullanılan uygulamaların başında gelen Facebook, Facebook Meta sürümünü kullanıcılara tanıtarak Metaverse uygulamasının temellerini atıyor. Bununla birlikte, yakın zamanda birçok uygulamayla birlikte kullanılabileceği ve daha popüler hale geleceği öngörülüyor. Yapılan anketlere göre sosyal medyada aktif olan ve sanal gerçeklik ile ilgilenen insanların yarısından çoğu, Metaverse uygulamasının kişiyi bağımlı edeceğini ve çeşitli sorunlara yol açacağını düşünüyor.
Metaverse henüz her insanın denediği bir uygulama olmadığı için kesin bir yararı ve zararı olduğu söylenemese de kişinin uzun vadede gerçeklikten kopmasına ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabileceği tahminler arasında bulunuyor. Elbette Metaverse için olumlu düşünen insanlar da var. Ekstrem sporları yapmak isteyenler için Metaverse güzel bir fırsat olduğundan uygulamayı kullanmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Ankete katılan insanların birçoğu Metaverse tarafından zihne ve psikolojiye gelecek zararlardan bahsetse de Metaverse deneyimi yaşamak istediğini belirtiyor. Henüz yeteri kadar veri olmasa da Metaverse için avantajı olduğu kadar dezavantajı olduğunu söylemek mümkün.
Metaverse ile Para Kazanmak Mümkün mü?
Sanal para kavramı ortaya çıktığından beri oldukça ilgi görüyor. Kısa sürede popüler hale gelen sanal para birimlerini çeşitli uygulamalar var web siteleri aracılığıyla kazanmak mümkün oluyor. Metaverse ile para kazanmak ve sanal arsa almak mümkün. Metaverse bünyesinde para kazanmak için dijital cüzdan gerekiyor. Arsa alırken birden fazla seçenek bulunuyor ve komşuları seçme gibi detaylar da yer alıyor. Paket seçildikten sonra dijital cüzdana yatırmak ve arsa almak için “satın al” sekmesine tıklamak yeterli oluyor. Metaverse bünyesinde tanıtılan birçok oyun sayesinde sanal dünyada arsa almak, satmak ve kiralamak mümkün oluyor.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Ne İşe Yarar?
Sanal gerçeklik gözlüğü, insanları gerçeklikten bir süre uzaklaştırıp sanal dünyaya götüren teknolojik bir araç olarak tanımlanabilir. Sanal gerçeklik gözlükleri sinemalarda kullanılmaya başlandıktan sonra çok daha popüler hale geldi. Film izlerken filmin gerçekliğine odaklanıp sanal dünyaya gitmek ve film bitene orada kalmak birçok insana cazip gelen bir fikirdi. Son zamanlarda kameraya benzer görüntüsüyle ilgi çeken son model sanal gerçeklik gözlükleri, her yaştan ve her cinsiyetten insan tarafından ilgi görüyor.
Sanal gerçeklik gözlüklerinin birçok alışveriş platformunda bulunması ve kolay erişilir olması, her insanın evinde film izlerken ya da bilgisayar oyunu oynarken sanal gerçeklik gözlüğü kullanmasına olanak sağlıyor. Şık tasarımıyla dikkat çeken gözlükler her zevke de hitap edebiliyor. Sanal gerçeklik gözlüklerini Trendyol, Hepsiburada, n11, Amazon gibi ülkemizde sık kullanılan birçok alışveriş platformundan satın alabilirsiniz.
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Modelleri
Gelişmiş özellikleriyle öne çıkan sanal gerçeklik gözlüğü modelleri şöyle sıralanabilir;
- VR BOX sanal gerçeklik gözlüğü
- VR Shinecon sanal gerçeklik gözlüğü
- M80 sanal gerçeklik gözlüğü
- Samsung Gear VR Oculus sanal gerçeklik gözlüğü
- TCL Nxtwear-g akıllı gözlük
- VR BOX Z4 kulaklıklı ve kumandalı sanal gerçeklik gözlüğü
- Samsung Gear VR2 sanal gerçeklik gözlüğü
- Philips 3D gözlük
- VESTEL Vr Bluetooth kumandalı sanal gerçeklik gözlüğü
- VRG Pro sanal gerçeklik gözlüğü
- Oculustip Quest sanal gerçeklik gözlüğü
- BOBO Vr sanal gerçeklik gözlüğü
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Fiyatları
Sanal gerçeklik gözlüğü fiyatları şöyle sıralanabilir;
- VR BOX sanal gerçeklik gözlüğü, 180 ila 200 TL arasında değişiyor.
- VR Shinecon sanal gerçeklik gözlüğü, 500 ila 700 TL arasında değişiyor.
- M80 sanal gerçeklik gözlüğü, 400 TL ila 600 TL arasında değişiyor.
- Samsung Gear VR Oculus sanal gerçeklik gözlüğü, 1700 ila 2000 TL arasına değişiyor.
- TCL Nxtwear-g akıllı gözlük, 12000 ila 12300 TL arasında değişiyor.
- VR BOX Z4 kulaklıklı ve kumandalı sanal gerçeklik gözlüğü, 500 ila 700 TL arasında değişiyor.
- Samsung Gear VR2 sanal gerçeklik gözlüğü, 1000 ila 1200 TL arasında değişiyor.
- Philips 3D gözlük, 250 ila 400 TL arasında değişiyor.
- VESTEL Vr Bluetooth kumandalı sanal gerçeklik gözlüğü, 450 ila 600 TL arasında değişiyor.
- VRG Pro sanal gerçeklik gözlüğü, 400 ila 600 TL arasında değişiyor.
- Oculus Quest sanal gerçeklik gözlüğü, 17000 ila 18000 TL arasında değişiyor.
- BOBO Vr sanal gerçeklik gözlüğü, 500 ila 700 TL arasında değişiyor.
Metaverse ile bağlantılı olan marka Oculus, Metaverse ilgililerinin kullanması için Metaverse ile uyumlu sanal gerçeklik gözlükleri tasarlıyor. Dilerseniz zevkinize ve bütçenize en çok hitap eden gözlüğü tercih ederek sanal gerçeklik deneyimini yaşayabilirsiniz.